Petőfi hét, 2024, Komárom podcast Petőfi hét beharangozó

Köszöntjük a kedves hallgatókat a Petőfi Sándor általános iskolából jelentkezünk, Molnár Csabáné intézményvezetővel beszélgetünk.
Programokból nincs hiány. Nem rég ért véget a sulira hangoló utolsó előtti állomása.

– Milyen volt a hangulat? Vannak-e jelentkezők?
– Mennyire szeretik a Petőfit? Leendő elsősök?
– Van-e már visszajelzés?

 

Én is köszöntöm a kedves hallgatókat. Valóigaz az idei sulira hangoló program sorozatunk utolsó előtti, a farsanghoz kötődő foglalkozását tartottuk meg. Nagy számban, voltak érdeklődő gyerekek és szülők, ez mindig nagy örömmel tölt el bennünket. Nagyon sok hajdani Petőfis diák hozza vissza a gyerekét. Ez külön öröm, nyilván intézményvezetőként, pedagógusként, hogy visszatérnek, és ők is szeretnék a gyerekeiknek ezt az iskolát választani. Folytatódik ez a program sorozat.
Mégpedig jövő héten, (február) 26-án lesz a kicsit mozgásos változata sulira hangolónak, amire szintén nagy az érdeklődés telefonának a szülők kérdezik a lehetőségeket. Majd március 18-án lesz a testnevelés orientált képzésre az alkalmassági mérés, és a sorozat március 25-én zárul. Amikor a leendő elsős szülőket szeretnénk tájékoztatni az iskolában folyó munkáról, körülményekről, személyi, tárgyi feltételekről, illetve szeretnénk egy iskola bejárást tartani.

És akkor hamarosan hamarosan jön a tavasz, közeledik a Petőfi hét rendezvénysorozat.
– Ez miről szól majd? Mikor indul, meddig tart, milyen programokat hoz?

Igen, itt is nagyon változatos program kínálatunk van. Köszönhetően a városi-városkörnyéki rendezvényeknek, amire rá tudunk csatlakozni, illetve megvannak a saját szervezésű versenyeink. Március 8-án tartjuk a Petőfi szavaló versenyt, ahol a városkörnyéki iskolák tanulóinak jelentkezését várjuk. Ez még folyamatban van, ahol korosztályonként egy-egy kötelező és egy szabadon választott versel indulhatnak a tanulok, és egy bölcs és igazságos zsűri fogja majd eldönteni a verseny kimenetelét. Ezzel indítjuk a hetet.
A rákövetkező héten március 13-án a felső tagozatos diákok, mintegy a nemzeti ünnep méltó megemlékezése ként az erődbe mennek, a Monostori erődbe, ahol a Magyarok Dalszínház előadásában a költő visszatér című produkciót nézhetik meg. Egyben, nekik, ahogy mondtam is, az iskolai ünnepét is kiváltja, ugyanazon a napon az alsósok egy kokárda ünnepet tartanak itt az iskolában. Ahol különböző ügyességi versenyeken, ügyességi vetélkedőkön és egyéb alkalmakon mélyülhetnek el egy kicsit játékos és aktív módon az ünnep eseményeiben. Meglepetésekkel is készülnek a város lakosságának, mert kimennek a városba, és külső helyszíneken is verset fognak mondani. A versfolyam című korábbi rendezvényünket is felelevenítjük. Amivel még egy kicsit a gyerekek versmondási kedvét szeretnénk motiválni. Még a március 14-e is bővelkedik különböző alkalmakban, mert ezen a napon a városi Vöröskereszthez, mint bázisiskola csatlakozunk. Egy erődkerülő túrán vesznek részt, kerékpártúrán a tanulóink, illetve az alsósok bábszínházba mennek Győrbe. Még egy fontosabb amit mindenképpen említenem kell, március 12-én pedig a hagyományos Petőfi kupa, labdarúgó tornánkat tartjuk meg, szintén meghívott iskolák csapatainak a részvételével.

Területi szavaló versenyről lévén szó.
– Milyen iskolákat várnak ide a Petőfibe?
– Kik jönnek majd ez felsősöknek szól, alsósoknak szól?

A negyedikes korosztályban megcélozva az alsó tagozaton, illetve az ötödik, hatodik, illetve a hetedik, nyolcadikból áll össze egy-egy korcsoport,
tehát három korcsoport számára szól ez a verseny. Ez meghívásos verseny, kiírtuk a versenykiírását, és ezeket kiküldtük. Nagyigmándtól egészen Mocsán át, tehát a környékbeli intézmények tanulóit várjuk. Természetesen a városi intézmények tanulóit éppen ugyanúgy, mint a környékbeli intézményeket. Természetesen a saját diákjainkkal egy kötelező, egy általunk kiválasztott kötelező, és egy szabadon választott verssel indulhatnak a tanulók. A kötelező vers az mindenkinél zárt ajtók mögött hangzik el, hogy ne befolyásolják egymást. A szabadon választottat pedig meghallgathatják egymásért, hogy ilyen szép élményben is része legyen minden versenyzőnek.

– És a Petőfi általános iskolából a Sport Kupára kik érkeznek majd ide?

A Kupára is hívtuk a környékbeli iskolákat, a korábbi hagyományoknak megfelelően a megyei Petőfi nevét viselő iskolákat is megkeressük ilyenkor. Hagyományosan Dorogról szokott érkezni a Petőfi iskola csapata, de ugye Kisbéren, Esztergomban is van Petőfi nevét viselő iskola.
Nyilván ez az ott dolgozó kollégák. Illetve annak is a kérdése, hogy az adott korcsoportban milyen összetételű, milyen kaliberű csapattal rendelkeznek. Érdemesnek találják-e őket a nevezésre, illetve nyilván, hogy az utazási körülményeket meg tudják-e oldani, meg tudják-e teremteni.

– Van-e valamilyen lehetőség, olyan program, amire jöhetnek szülők hozzátartozók, vagy most meglepetéssel készül az iskola, és most akkor a hegy megy Mohamedhez?

Igen, hát most túl vagyunk már a farsangon, túl vagyunk a sportéjszakán, ami ugyanilyen nagy meghirdetésű lett, illetve a szülők jelenlétével bonyolódó. Ez most elsősorban a gyerekekre hangolt, illetve, ahogy említettem, van olyan eleme, főleg az elsősök programjának, amikor a város különböző pontjaira mennek ki. Mondanak verseket, és ott szeretettel várjuk a verseny iránt érdeklődőket. Már korábban, és a város bizonyos pontjain biztos, hogy a városban élők találkoztak vele, kis kézzel írót, Petőfi versek részletek kerültek kihelyezésre. Ezek a visszajelzések alapján örömet okoztak a város lakosságának, hiszen egy a gyerekek által megvalósult kezdeményezés volt, hogy kicsit a magyar nyelvet ezzel is ápolják, illetve örömet szerezzenek a város lakosságának.

– Visszajelzéseket hova adhatunk?

Az iskola Facebook oldalára, akik megtalálták, akár a tavalyi évben kis virágokkal, nemzeti színű virágokat helyeztünk ki, idén a verseket, tehát aki megtalálja, és van egy-két gondolata, ehhez kapcsolódóan azokat visszajelzéseket az iskolai Facebook oldalon fogadjuk.